Logo

Подела врећа за ПЕТ и папир

Поштовани суграђани,


Обавештавамо Вас да ће акција подела плавих и жутих врећа за селективно одлагање отпада (папир - плавих и ПЕТ – жутих) започети 29. јула. Запослени у ЈКП ’’Горњи Милановац’’ ће посетити свако домаћинство у индивидуалном становању и доставити ролне плавих и жутих врећа. Подсећамо да насеља са стамбеним зградама имају своје контејнере за ПЕТ амбалажу и папир, тако да нису обухваћени овом акцијом.


Молимо грађане да наменски користе добијене вреће и подрже акцију коју годинама уназад спроводимо како би пробудили свест наших суграђана о селективном одлагању отпада, односно да у њих одлажу искључиво ПЕТ амбалажу и ПАПИР намењен за рециклажу. У претходном периоду примећено је одлагање ненаменског другог материјала којем није место у плавим и жутим врећама (лишће, гране, трава, комунални/органски отпад и др.), па смо имали проблем да рециклери врате испоручене сировине, као неодговарајуће.
У вези са напред наведеним јако је битно да будете информисани о начину слективног одлагања отпада. Сва деца су уз помоћ Љубице већ научила, али да присетимо и одрасле. ПЕТ амбалажа су пластичне флаше од сокова, воде и других пића, пластична амбалажа за храну и сл. и одлажу се у жуте вреће, односно контејнере са жутим поклопцем. Сви знамо шта је папир и картон, само да подсетимо да картонске кутије треба спаковати да их више стане у плави контејнер/врећу. Ако одговорно селектујемо отпад, пластика неће завршити на депонији где су потребне деценије да би се разложила и где би катон непотребно трулио и загађивао животну средину. ПЕТ и ПАПИР су корисне сировине за даљу производњу предмета од пластике и папира.


У прошлој години грађани су сакупили ПЕТ амбалаже 26.940 кг и папира 136.040 кг. У првој половини ове године сакупљено је 14.870 кг ПЕТ амбалаже и папира 64.130 кг.
У односу на првих 6 месеци 2018. године повећана је количина прикупљене ПЕТ амбалаже за 15%.
Количине одложеног отпада на санитарну депонији Вујан су се повећале за 5%, што између осталог указује да смо сви могли више и одговорније да издвајамо сировине које се могу даље рециклирати, а код нас је то ПЕТ амбалажа и папир/картон.

Молимо све грађане да издвоје неколико минута, колико је довољно да се селектује кућно и амбалажно смеће.
Овим путем се захваљујемо свим грађанима који редовно одвајају ПЕТ и ПАПИР.
Недељни распоред преузимања ПЕТ амбалаже и папира се налази на сајту предузећа www.jkpgm.rs

 

 

Са поштовањем
ЈКП ’’Горњи Милановац’’

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.